Американската частна компания Intuitive Machines може скоро да влезе в историята,

...
Американската частна компания Intuitive Machines може скоро да влезе в историята,
Коментари Харесай

Първи частен апарат каца днес на Луната: Гледайте на живо

Американската частна компания Intuitive Machines може скоро да влезе в историята, защото нейният комерсиален лунен спускаем уред Odysseus ще се опита да кацне покрай южния полюс на Луната през днешния ден.

Ако успее, спускаемият модул на Intuitive Machines ще стане първата частна сонда, която ще се приземи меко на Луната и ще означи първото кацане на Съединени американски щати на лунната повърхнина, откогато задачата на НАСА Аполо 17 реализира това достижение през 1972 година Мисията носи набор от Експерименти на НАСА (като част от контракт на НАСА за 118 милиона долара) и няколко търговски потребни товара за плащащи клиенти.

Космическият транспортен съд ще обикаля към Луната за почти един ден, преди да стартира спускането си към лунната повърхнина. Възможността за кацане е ориентирана към четвъртък, 22 февруари, в 17:30 EST. ( 23 февруари 00:30 ч., българско време)

Това време за кацане зависи от няколко фактора, основният от които е по кое време тъкмо Одисей възпламенява мотора си, с цел да напусне лунната орбита и да стартира спускането си. В момента Одисей се рее към Луната в кръгова орбита от към 92 километра.

Малко повече от час преди кацане, Odysseus е планувано да задейства мотора си в маневра за проникване в орбита за слизане, предопределена да го сложи в орбита, която е 100 км в най-високата си точка и 10 км в най-ниската си точка. Тази ниска точка би трябвало да падне тъкмо над мястото за кацане, в случай че всичко върви добре, съгласно Intuitive Machines.

По време на последното втурване Odysseus ще употребява серия от камери и лазери за относителна навигация на терена, с цел да наблюдава приближаването си до лунната повърхнина. Неговият дроселиран мотор ще работи непрестанно, с цел да забави рухването си с към 1800 метра в секунда в маневра, сходна на тази, употребена от спускаемите апарати на НАСА Аполо, сподели компанията.

Може да гледате онлайн кацането:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР